Svet-Stranek.cz
Café Bar Maboo

Výroba kávy:Je libo kafe

Výroba kávy

Něco na úvod


Dříve, než se káva dostane na Váš stůl a Vy budete moci vychutnat šálek dobré kávy, musí urazit velmi dlouhou cestu. Tato cesta není snadná. Jedná se o složitý výrobní proces, při kterém se káva může velice snadno znehodnotit. Velký vliv na kvalitu má i malá muška okusující lístky kávovníku.

Sklizeň kávy


Po třech letech od vysazení kávovníku začíná tolik všemi očekávaný sběr kávy. Čas sklizně se liší dle zeměpisné polohy, v zemích jižněji od rovníku se káva sklízí na jaře, severněji až na podzim. Například v rovníkové Kolumbii je možné kávu sklízet po celý rok. Sběrači kávy, většinou ženy, procházejí plantážemi a ručně sbírají bobule kávy, které ukládají do košů. Sbírají jen zralé, tmavě červené plody, které nejeví žádné známky poškození, přezrání či nemoci. Poškozené plody by mohly celou sklizeň znehodnotit. Každý den, v rozmezí asi deseti dnů, procházejí sběračky plantážemi znovu a z novu, aby otrhaly další kávu, která se pak ještě týž den dále zpracovává. Česačky za den nasbírají kolem 70 kilogramů kávy.Po sesbírání denní várky se ještě týž den káva dále zpracovává. Třídí se, myje, a odstraňují se všechny přebytečné nečistoty, jako jsou větvičky, lístky a slupka. Poté se káva nechává sušit na slunci, v sušárnách nebo, v opravdu chudých zemích, na kamenných podlahách, či rohožích před domy. Po třech týdnech této starostlivé péče se téměř usušená káva oloupe tak, aby zůstalo jen malé zelené kávové zrnko.Pokud plantážníci chtějí dosáhnout kvalitní kávy, použijí tzv. mokrý způsob, kdy je káva zpracovávána poněkud komplikovanější metodou, která je šetrnější ke kávovému zrnu a jejímž výsledkem je čistá, velmi aromatická káva.Výsledkem všech těchto náročných kroků je svěží, čisté, zářivé kávové zrno, které se roztřídí podle velikosti a je připraveno k zabalení do pytlů a transportu k obchodníkům, kde se ještě praží. Nakonec, po tomto takřka až umělecké výkonu, je káva připravena k prodeji.

Pražení kávy


Čerstvá kávová zrna mají zelenou, šedozelenou, modrozelenou, až žlutohnědou barvu, s jemnou, slabou vůní. Chuť kávy se plně vytvoří až po upražení.Kávová zrnka se praží za vysokých teplot v pražících strojích, nad kterými dohlíží zkušený odborník - pražič. Tento odborník musí být velmi zručný a citlivý člověk, který dokáže vnímat kávu všemi smysly. Poslouchá, jestli káva při pražení správně praská, čichá, jestli dobře voní, sleduje barvu, správnou teplotu a mnoho dalších důležitých faktorů. Svou charakteristickou barvu a aroma rozvíjí káva právě pražením a jakékoliv nevhodné zabarvení či příchuť navíc jsou velmi nežádoucí.

Mletí kávy


V dávných dobách bylo mletí kávových zrnek velmi pracné. Káva se mlela mezi dvěma plochými kameny, podobně jako obilí. Později se roztloukala paličkou ve hmoždíři.V tomto období jistě vzniklo i mnoho dobrých pokrmů z kávy. Z Blízkého východu k nám přišly ruční válcové mlýnky, většinou z mosazi. V Evropě se vyráběly mlýnky s dřevěnými zásuvkami, různými převody a klikami, které zajišťovaly dokonalé umletí. Na kávovém mlýnku totiž velmi závisí výsledná chuť nápoje. V dnešní době samozřejmě dominují mlýnky elektrické, ale dobrý ruční mlýnek je na cestách někdy k nezaplacení.